Izdvojeno,  Putovanja

Bajkovito mjesto u Istri idealno za vikend izlet: Kotli su mjesto koje morate posjetiti ovog proljeća

Još sitno nas dijeli do prvog dana proljeća, a s proljećem nam dolazi i toplije vrijeme. Nakon zime, tmurnih i hladnih dana, a s obzirom da je pred nama vikend i toplo vrijeme okupano sunce, situacija je kao stvorena za vikend u prirodi. Hrvatska je prepuna divnih mjesta koja će vas oduševiti svojim prirodnim ljepotama, a jedno od takvih mjesta su Kotli, maleno istarsko mjestašce kraj Buzeta kroz koje protječe rijeka Mirna, a o čijim se ljepotama pročulo i van granice Lijepe naše.

 

Kotli su nekada bili gospodarski najjače selo na Humštini poznati po mlinarima i krojačima, odnosno obrtnicima i zanatlijama, a danas su zaštićena ruralna sredina sa sačuvanim kortama, baladurima, voltama i slikovitim dimnjacima. Od nekadašnjih 60 mlinova, u funkciji je još samo jedan.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ines Brežnjak (@ines.breznjak)

Prekrasna priroda

Ovo mjesto specifično je po spoju kamena i vode, odnosno neobičnom koritu rijeke od kojeg je priroda napravila nešto čarobno. Naime, Rijeka Mirna u Kotlima teče praktički kroz stijene, a zbog bijelih stijena, voda je tirkizna i čista.

 

Voda je u stijenama oblikovala prirodne bazene u kojima se može i brčkati, a želite li i to isprobati, idealno vrijeme je proljeće i jesen, jer ljeti Kotli zbog suše ponekad ostaju bez vode. Dodatnu egzotiku lokaciji daju i prekrasni slapovi.

Super stvar je što se možete spustiti i do same rijeke te izbliza uživati u ljepotama. Poviše rijeke i slapova nalazi se i konoba u kojoj možete odmoriti, okrijepiti se te uživati u istarskim delicijama i čarobnim okusima.

Iako je nekada ovo mjesto vrvilo životom, Kotli danas vrve jedino turistima. Dosta starih kuća je preuređeno u vile za odmor pa tamo, ako poželite, možete i prespavati.

Usput i do najmanjeg grada na svijetu

Kotli su od Zagreba udaljeni nešto malo više od 200 kilometara, a putujete li autocestom, vremenski će vam trebati oko 2 i pol sata.

U blizini Kotli smješten je i Hum, najmanji grad na svijetu, te bez problema možete obići obje lokacije u jednom danu.

Hum je od Kotli udaljen 5 kilometara, odnosno nekih 10 minuta vožnje automobilom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ines Brežnjak (@ines.breznjak)