Putne priče,  Putovanja

Ide vam se na jednodnevni izlet? Šarmantni Ptuj nalazi se sat vremena od Zagreba, a osvojit će vas na prvu

S 1. siječnjem 2023. godine, Hrvatska je postala dio Schengenskog prostora te smo uveli euro kao svoju valutu. Ove vijesti sjajne su za ljubitelje putovanja, jer od sada neće više biti tlake s promjenom novaca, a niti čekanja na granicama prema ostatku Europe.

Schengen otvara vrata kraćim putovanjima te jednodnevnim izletima u primjerice susjednu Sloveniju koja je prepuna prekrasnih lokacija koje treba vidjeti. Jedno od mjesta koje svakako vrijedi posjetiti je grad Ptuj.

Smješten u južnom dijelu pokrajine Štajerske, Ptuj se nalazi na sat i 15 vremena vožnje od Zagreba, odnosno nekih 50-ak minuta vožnje ako putujete iz Varaždina.

Grad na rijeci

Smješten na rijeci Dravi pa svakako vrijedi prijeći preko mosta s kojeg puca prekrasan pogled na grad. Inače, riječ je o najstarijem neprekidno naseljenom gradu u Sloveniji, a prema popisu stanovništva iz 2002. godine, Ptuj ima gotovo 24 tisuće stanovnika.

Ptuj smo posjetili prošle godine u veljači u vrijeme fašnika, a grad je bio ukrašen šarenim vrpcama te je odisao fašničkim štihom. Grad se proteže od obale rijeke Drave pa uzbrdo, a na vrhu brda smješten je Ptujski dvorac u kojem je izložena rijetka rimska frula tiblja.

Ova srednjovjekovna utvrda nastala je u 11.stoljeću, a zadnji vlasnici grofovi Herberstein, posjedovali su dvorac između 1873. i 1945. godine. Nakon toga je dvorac nacionaliziran i priključen ptujskom muzeju.

Brojne Ptujske ulice popločane su malim kamenim blokovima, a prekrasna arhitektura čini gradsku vizuru veoma lijepom i privlačnom.

Ako se osvrnete oko sebe kada budete hodali, na ptujskim cestama ćete pronaći malena srca koja će vam zasigurno izmamiti osmijeh na lice.

U blizini i terme

Želite li se u potpunosti opustiti u Ptuju, tada ne biste trebali preskočiti posjet Termama Ptuj koje nude bogat sadržaj za svoje posjetitelje.

U svakom slučaju, u Ptuju i oko Ptuja ima puno toga lijepog za vidjeti. Šteta bi bila da ne svratite u ovaj prekrasni grad, čija povijest seže čak u mlađe kameno doba…