Izdvojeno,  Putovanja

Jeste li već obišli Forticu? S ove povijesne utvrde puca spektakularni pogled na Paški most

Paški sir, janjetina, domaće vino, ali i krasne ceste koje obožavaju svi zaljubljenici u automobile i motore…puno je toga što otok Pag ima za ponuditi. Iako danas rado svraćam na ovaj čarobni otok, činjenica je da nekada ranije prijašnjih godina, Pag nije bio na vrhu moje liste mjesta koje sam voljela.

Štoviše, ovaj sam otok izbjegavala, a moje objašnjenje bilo je da na Pagu “nema ničeg osim kamena”. Zaslijepljena tom nekom svojom vizijom o otoku “koji je samo kamen”, godinama sam izbjegavala ovo mjesto. No, spletom okolnosti, u Pag zadnjih godina sve češće navraćam i svakim posjetom otkrivam čari i ljepote ovog malog raja na moru. Pag za mene nije više samo “kamen”, već mjesto čiste sreće i uživanja.

Šta ja znam, možda su me smekšale divne ceste kojima često provozam divne automobile, možda božanski okus paškog sira, a možda i taj kamen koji sam nekada prezirala, a sada mu se svakim danom sve više divim.

Atraktivna utvrda

Ako na Pag dolazite preko mosta, sigurno ste s lijeve strane primijetili ostatke nekadašnje utvrde. Riječ je o utvrdi Fortica, a nekih stotinu metara nakon mosta nalazi se skretanje koje vodi prema ovom nekada velebnom objektu. Legenda kaže da su s Fortice Pažani vidjeli kralja Belu IV., kada se bježeći pred neprijateljem, sakrio na njihovo područje.

Utvrda je, kažu zapisi, služila za izviđanje i kontroliranje prometa brodova, pošto se Pag nalazio na važnom pomorskom pravcu. Kako su brodovi često bili izloženi napadima gusara, Fortica je izgrađena za promatranje i sigurnog prolaza brodova na moru..

Danas je ova utvrda djelomično renovirana te je interesantna turistička atrakcija koju vrijedi posjetiti. S Fortice puca prekrasni pogled na Paški most, a na jednom dijelu nalazi se plato na koji se možete popeti te uživati u spektakularnom pogledu.

Oko utvrde nema nikakvog sadržaja, a najbliže mjesto za okrepu je kafić prije Paškog mosta od strane Zadra, koji radi tijekom sezone. Ako ste u prolazu, svakako vrijedi navratiti do ovog posebnog mjesta koje odiše nekim davnim i drugačijim vremenima…